• İstanbul9 °C
  • Ankara8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Canan Karatay'dan onaylı turşu nasıl yapılıyor? İşte sağlıklı turşu yapmanın incelikleri
03 Temmuz 2022 Pazar 13:52

Canan Karatay'dan onaylı turşu nasıl yapılıyor? İşte sağlıklı turşu yapmanın incelikleri

Turşu hazırlıkları şimdiden başladı peki Canan Karatay'dan onaylı turşu nasıl yapılır? Hürriyet gazetesi dikkat çeken bir tarif paylaştı

Yaz aylarındaki çok sayıda sebze ile kışlıklarımızı hazırlarız. Kışlık domates sosları, salçalar aynı zamanda da turşular vazgeçilmezlerimiz arasında yer alır.

Turşu çokça faydalı bir besindir.

Canan Karatay tarafından yapılan bir açıklamada turşunun pekte bilinmeyen faydalarından bahsedilmişti. Canan Karatay yaptığı bu açıklamada turşunun önemine dikkat çekmişti. 

Canan Karatay açıklamasında ''Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden birisidir. Kanser olmanızı önleri, kalp hastası olmanızı önler'' açıklamasında bulunarak turşunun önemine dikkat çekmişti. 

HÜRRİYET'TEN CANAN KARATAY ONAYLI TURŞU TARİFİ

Hürriyet gazetesinin internet sitesinde de Canan Karatay onaylı bir turşu tarifi paylaşıldı. Sizlerde evde sağlıklı turşu yaparken bu tarifi uygulayabilirsiniz.

İşte 8 adımda lezzetli turşu yapmanın püf noktaları

1) İlk adım olarak turşuluk malzemenin seçimine dikkat etmeniz gerekiyor. Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse satın aldığınız meyve veya sebzeleri bir iki gün içinde turşu yapımında kullanın.

2) Turşuluk malzeme kadar saklanacak kap da oldukça önemlidir. Eğer turşu seven kalabalık bir aileyseniz 2,5-5 litrelik şişeleri tercih etmeniz daha uygun olur. Daha küçük kavanozlar da tercih edebilirsiniz. Asıl dikkat etmeniz gereken kabın plastik olmamasıdır.

3) Turşuda kullanacağınız su içme suyu olmalıdır. Böylece turşunuz daha uzun süre bozulmadan kalacaktır. Aynı zamanda turşunuzu tüketirken suyunu da rahatlıkla içebilirsiniz. Eğer musluk suyu kullanacaksanız kaynatıp bir akşam bekleyin. Süzdükten sonra turşunuzda kullanabilirsiniz.

4) Limon suyu mu sirke mi diye çok fazla düşünmeyin. Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir.

5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.

6) Turşu mutlaka kaya tuzundan yapılmalıdır. Daha iri olan kaya tuzu geç çözülerek turşunun lezzetini ve dayanıklılığını arttırır.

7) Turşu yaparken kavanozun dibine 4-5 adet nohut koyabilirsiniz. Böylece turşunuzun dayanıklılık süresi uzayacaktır. Aynı zamanda oldukça faydalı sarımsak da hem bağışıklık sisteminiz için hem de turşunun dayanıklılığı için sıkça tercih ediliyor. Bunlara ek olarak hafif bir acılık için küçük acı biber, dereotu, tane karabiber, defneyaprağı turşu yapımında kullanılabilir. Hoş bir aroma ve uzun süren bir lezzet elde edebilirsiniz.

8) İyi bir turşunun oluşması için mayalanma zamanına ihtiyacı vardır. Yaklaşık 2-3 hafta, turşunuzun olgunlaşması için yeterli olacaktır. Ancak mayalanma aşamasında sık sık kapağını açıp turşuyu karıştırmayın. 3 hafta sonunda metal olmayan temiz bir kaşıkla alarak turşunuzu afiyetle yiyebilirsiniz.

Genel olarak Turşu yapımında bilmeniz gerekenler bunlardır! Turşu yaparken sizlerde bu tarifi uygulayın ve arkadaşlarınızla bu bilgileri paylaşmayı unutmayın.

Unutmayın ki turşu çok faydalıdır. Özellikle bağışıklık sisteminin dostu olan turşu aynı zamanda da  güçlü bir bağırsak florasının anahtarıdır. Zaten  güçlü bir bağırsak florası demek güçlü bir bağışıklık sistemi demektir. 

Turşunun en önemli faydaları ise şunlardır

Araştırmacılara göre turşu kalbi korumaktadır. Turşunun kansere karşı koruyucu kalkan olduğu belirtiliyor. Turşu tüketenlerin bağışıklık sistemi daha güçlü olacağından kış hastalıklarına yakalanma oranları daha azdır.

Turşu kas ağrılarına ve kramplarına iyi gelir. Mide hastalıklarına da iyi gelen turşunun dikkatli tüketilmesi gerekilir. Özellikle reflu problemi olanların az ve öz tüketmeleri önerilir. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2017 Gidilesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim