




Hep faydalı deyip durmuştuk limon suyundaki pek bilinmeyen etki
Limon suyu sabahları tüketilmesi önerilen içecekler arasındadır. Uzmanlara göre limon suyu içmek nefesi tazeliyor aynı zamanda da vücuttan ödem atıyor.
Karaciğeri onardığına yönelik iddialar da var. Limon suyunun en önemli etkilerinden birisinin ise bağırsaklara iyi geldiğinin iddia edilmesi.
Limon suyunun şimdiye dek sayısız faydasından bahsedildi. Çok sayıda uzman limon suyu tüketenlerin sağlıklı bir cilte sahip olacağını da belirtiyor.
Sayısız uzman tarafından önerilen bu tavsiye ise doğru kabul ediliyor. Hatta bazı uzmanlar çayın da limonla içilmesi gerektiğini belirtiyor.
İçilen çayın tüm faydalarından yararlanmak için bu tavsiye yapılıyor. Peki böylesine faydaları olan limon suyunun hiç mi zararı yok? Elbette her şeyin faydası olduğu kadar zararı da vardır.
Bazı şeyleri gereğinden fazla tüketmek zararlı olabilir.
Uzmanlara göre gereğinden fazla limon suyu tüketmek sakıncalı bulunuyor.
Hürriyet gazetesinde yayınlanan bir içerikte bugüne dek kimsenin bahsetmediği bazı zararlı yan etkileren bahsedildi. Limonun yan etkileri şöyle sıralandı
1-MİDE YANMASI VE REFLÜ
Genellikle mide ekşimesi , kusma ve mide bulantısına yol açan reflü bozukluğu, genellikle asitli yiyeceklerin tüketimi ile tetiklenir. Yemeğin yanında veya sonrasında limon suyu tükettiğinde semptomların başlangıcını hissedebilir. Ülserli olanlar, bir bardak limon suyundan sonra mide rahatsızlıklarından muzdarip olabilir. Bu durumda, mide astarı tahriş olur ve bağırsakta hafif akut tahrişe neden olur!
2-DİŞ MİNESİ ZARAR GÖREBİLİR
Yüksek asitli içeriğinden dolayı limon suyu diş minesini bile etkileyebilir. Evet, doğru duydunuz! Limon suyunun fazla tüketilmesi, inci beyazlarınızı acımasız bir şekilde bırakarak dişlerİ aşındırabilir! Aşırı kullanımı, dişlerinizi lekeli ve yaralı hale getirebilir. Dişlerde oyuklar olanlar durumun kötüleşmesine maruz kalabilir.
3- DEMİR EMİLİMİNE DİKKAT EDİLMELİ
Bazı çalışmalar limon suyunun vücut tarafından aşırı demir emiliminin ardında bir rol oynayabileceğini göstermiştir. Bu, yüksek askorbik asit içeriğine bağlanmaktadır. Demir vücutta depolanmaya devam ederse, demir toksisitesine ve ishal ve bulantı gibi diğer komplikasyonlara neden olabilir.
4- KLOROKİN SEVİYELERİ
Klorokin, sıtma mağdurlarını tedavi etmek için kullanılır ve limon suyu etkinliğini azaltır. Doktorlar sıtma hastalarının tedavi süresince ve iyileşme döneminde limon suyu tüketmemelerini önermektedir.
5- ALERJİK REAKSİYONLAR
Turunçgiller bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Reaksiyonlar migren ve cilt alerjisini içerebilir.
6- HAMİLELİKTE DİKKAT!
Hamile kadınlar limon suyu içebilirler, ancak bunu ölçülü bir şekilde yapmalılar. Birçok kadın hamileliğin ilerleyen bölümlerinde mide ekşimesi yaşar ve bol miktarda limon suyunun dökülmesi durumu daha da kötüleştirebilir. Hamilelik sırasında, dişler ve kemikler kireç çözücüye maruz kalır. Limonda bulunan sitrik asit durumu ağırlaştırabilir. Limon suyunun bu yan etkisi, bu aşamada bazı kadınlarda boğaz ağrısının başlamasına neden olabilir.
7- BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN RİSKLİ
Çeşitli çalışmaların böbrek ve safra kesesi sorunları olan kişilerin limon suyu içmekten kaçınmaları gerektiğini gösterdiğini biliyor muydunuz? Limon suyu, vücuttaki kalsiyum emilimini engelleyebilir ve böbrek durumunu ağırlaştırabilir.
Görüldüğü gibi limon suyunun faydaları olduğu kadar zararları da bulunuyor! Bu yüzden limon suyu tüketirken dikkatli olmakta fayda var.
NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Uzmanlara göre sağlıklı bir insanın 1 su bardağı limonlu su tüketmesi yeterli olacaktır. Gereğinden fazla tüketildiğinde ise vücuda limon suyu zarar vermektedir.
Haber Yazılımı: CM Bilişim